Suka..suka..sukanya....hmmm..nape ye? Zue suka dan bersyukur sangat sebab dah berjaya membuat stacked wedding cake dengan teknik deko steamed buttercream. Tak sia2 rasanya p kelas semalam. Banyak perkara dan teknik yang dapat Zue pelajari. Kiranya menambah lagi skill yang ada la...
Teknik steamed buttercream dapat menghasilkan permukaan kek yang licin, halus dan mulus. Sekali pandang seakan-akan kek fondant. Namun perbezaannya amat ketara. Kek steamed buttercream (stim bc) ini sedap dimakan. Buttercreamnya pun ada resepi yang khas..pendek kata memang sedap dari buttercream biasa. Kalau kek fondant pulak...fondant tu jarang kita makan sebab terlalu manis. Namun kek fondant amatlah sesuai untuk perjalanan yang jauh yang adventure hehehe.. Kek stim bc pun boleh jalan jauh sebab buttercream tu tak akan cair. Cuma kalau tak hati2 semasa memandu, tiba2 break mengejut ke....kalau kek terbalik..aduss...hancuss le.
Kek stim bc ni bukan saja sesuai untuk wedding atau hantaran sahaja tetapi sesuai juga untuk kek harijadi mahu pun apa jenis function sekalipun. Malah lebih cantik lah..sebab permukaannya yang rata dan licin. Tetapi...haa..ada tetapi kat situ...harganya sedikit mahal. Sikit saja tau..bukan banyak. Sebabnya..teknik dan proses membuatnya tu bukanlah senang.... Perlukan kesabaran dan ketelitian. Kalau tersilap sikit....habis..tak jadi cantik.
Masa bawa balik kek ni semalam, Zue renung dan belek kek ni puas2. Rasanya macam nak peluk2 dan dicium2. Sayang sangat rasanya nak potong. Tapi anak Zue si Darwish tu dah merengek2 minta nak makan kek..katanya, "cantik jugak ye kek ibu buat....nak makan boleh?"
Tapi bila dah dipotong, jamah sesuap..terus tinggal. Hmmm..dah jemu makan kek la katakan.
Sekarang mari kita jamu mata dengan pic2 kek ni, dari depan, belakang, kiri dan kanan..macam2 pos ada....layanzzz...






Zue..you are powerfull.
ReplyDelete